Influence of Dust Emission Emitted from the Surface Quarry of Technical Stone on Air Quality - Bektašević, Ekrem; Gutić, Kemal; Kadrić, Reuf; Kadrić, Sead; Sikira, Denijal (Engineering And Technology Journal, 2023)
Utjecaji eksploatacije i obrade tehničkog kamena na okoliš mogu imati različite razine emisija i devastacije okoliša ovisno o primijenjenom tehnološkom procesu dobivanja stijenske mase i proizvodnje kamenih agregata, reljefu, klimatskim uvjetima, primijenjenim mjerama zaštite okoliša i tehnološkoj disciplini. Primarni utjecaj radnih procesa na okoliš pri površinskoj eksploataciji i obradi tehničkog kamena očituje se kroz emisije mineralne prašine. Kako bi se utvrdio utjecaj eksploatacije tehničkog kamena na onečišćenje zraka, izvršen je proračun emisije prašine prema EPA metodologiji iz površinskog kopa koji povremeno ili nikada ne koristi kontrolu emisije prašine tijekom procesa proizvodnje i obrade tehničkog kamena. kako bi se procijenio njegov utjecaj na kvalitetu zraka.